Minden, ami szívből jön

8 kérdés- válaszol Rajkai Zoltán színművész

2018. október 08. - LaCicca

A napokban mutatják be az Aranyélet HBO sorozat 3. évadát, amelyben Rajkai Zoltán, a Katona József Színház színművésze is szerepel. Számos film-és szinkronszerep fűződik a nevéhez...és hogy honnan ismerem? A 61-es villamosról, épp a szinkronba sietett. Azóta gyakran összefutunk a biopiacon, színészember létére nem tudom, hogy tud olyan korán felkelni, minden elismerésem!

rajkai-zoltan-474-279-68050.jpg

  1. Mi lenne, ha egy napra eltűnne a beszéd az életből?

De jó lenne! Az embernek szüksége van a csöndre. Szerintem nagyon sok gond, probléma gyorsan megoldódna a világban utána. Túl zajos világban élünk és rettenetesen sok a felesleges beszéd, a csűrés-csavarás. Ez főleg a médiának köszönhető, az internettel az élen. A csendben kitisztulnak a gondolatok, értelmet nyernek az összefüggések. Az emberek kénytelenek lennének igazán szembenézni önmagukkal, a társaikkal, a környezetükkel. Ha egy napig csöndben lenne az emberiség, meghallanák Istent. Annak pedig radikális következményei lennének. De jó lenne! 

  1. Milyen különleges képességre tennél leginkább szert?

A varázslatos egyensúlyteremtés képességére. Ezáltal varázsütésre meg tudnám oldani mindenkinek a problémáját úgy, hogy az másoknak is jó legyen. 

  1. Mi számodra az arany élet?

Az én életem! (hihi) Nem panaszkodom, sőt hálát adok, mert csodálatos arany életem van. Van szerető feleségem, négy szép gyermekem (két fiú, két lány: nagyon giccses!), van egészségem: mindenem megvan, amire szükségem van, sőt még annál is több! Van hivatásom, olyan munkám, amiben örömömet lelem, kiváló színházi, filmes, rendezői, szinkron és egyéb feladataim. Vannak területek – pl. a Szinkron Alapszervezet -, ahol értelmes dolgokért küzdhetek nemcsak a saját érdekemben, hanem másokért is. Élvezem a kollégáim és a szakma bizalmát. Télen elmehetünk a családdal síelni, a nyarakat pedig a Balaton partján tölthetjük, mert - a nagyszüleimnek hála - van ott egy kis házikó. Mi ez, ha nem arany élet?! Az, hogy ráadásul szerepelhettem az utóbbi évtizedek legjobb magyar sorozatában az Aranyéletben, az már hab a tortán. Kicsit irigykedem is magamra; nem gondolom, hogy mindez jár nekem. 

  1. Ha egy nemzetközi koprodukcióban szerepelsz és Rosamund Pike exét játszod, de a szöveged kivágják...?

Nem csak a szövegemet, hanem a jeleneteimet is! Azért az fájt! De csak a hiúságomnak. A film szempontjából teljesen érthető volt. Három napot forgattam az Oscar-díjas Rosamund Pike-al a HHhH, azaz a Himmler agyát Heydrichnek hívják c. francia-amerikai-angol filmben. Hosszú hetekig tartott a casting, legalább négyszer visszahívtak, mire a fiatal francia rendező eldöntötte, hogy én kellek neki erre a szerepre. Volt, hogy a szállodai lakosztályában tartotta a meghallgatást, mert becsípődött az ideg a gerincében és nem bírt felkelni az ágyból. Az vicces volt, ahogy ott táncolok egy asszisztenssel a New York hotel legfelső emeletén, miközben szegény Cédric Jimenez, a rendező, az ágyból nyöszörögve instruál. Aztán a forgatáson Rosamunddal napokig táncoltunk egy bálteremben, én voltam a partnere. Pike fantasztikus színésznő: közvetlen, barátságos, érzékeny és okos. Nagyon nagy élmény volt vele dolgozni, sokat tanultam tőle. Szerepem szerint az aktuális barátja-szerelme voltam, akinek a kezéről épp ezen a bizonyos bálon csapja le a Heydrichet alakító Jason Clark. Volt is egy pillanat, amikor a szerepem Riehl beszólt Heydrichnek. Érted: Rajkai beszólt Jason Clarknak, miközben Rosamund Pike-al táncol. Azért ez egy különleges pillanat egy magyar színész életében. Na, de végül... ezt az egészet kivágták. Annyi maradt, hogy látszom a háttérben, hogy én is ott vagyok ezen a bálon, mint megannyi statiszta. Színészsors. Sebaj, az élmény örökre velem marad.    

  1. A fiad vív, Te van, hogy vívódsz?

Mind a négy gyermekem sportolt, mint kardvívó nemcsak a legidősebb fiam. Boldi kétszeres Magyar Bajnok volt és számtalan egyéb versenyen nyert érmeket, kupákat. Most már egyetemre jár és a vívás csak hobbi maradt számára, de azért még idén augusztusban Sanghaiban, a BME egyetemi kardvívó csapatával ezüst érmesek lettek és egyéniben is elhozott egy 8. díjat. Most Boróka lányom van az országos élvonalban. Szinte minden hétvégén verseny van itthon vagy külföldön. Barni fiam is kiváló vívó volt - mondták róla, hogy tehetségesebb, mint a bátyja. Tíz évig kardozott, ő is begyűjtött jónéhány trófeát, de végül átnyargalt a kosárlabdára, mert abban találta meg az örömét.

Annak ellenére, hogy a gyerekek kiváló sportolók, nem erőltettük, hogy az élsport legyen a hivatásuk. Úgy gondoljuk a feleségemmel, hogy azt csinálják, amiben az örömüket lelik és amiben ki tudnak teljesedni.  

Ami a személyes vívódásomat érinti, az inkább valamiféle reményteli aggodalom a gyermekeim sorsa felöl. De hiszek Istenben és képes vagyok a Mindenhatóra bízni őket, az életüket. A legnagyobb küzdelem számomra az, hogy vajon képes vagyok-e meghallani az Úr szavát és ha igen, akkor vajon képes vagyok-e megtenni, amit kér tőlem. A legnagyobb vívódások számomra a hit vívódásai. Mindennap. 

  1. Mire gondoltál, amikor felkértek Mickey egeret szinkronizálni?

Hú, az nagyon régen volt! Szerintem legalább 18 éve. Azóta vagyok Mickey egér magyar hangja. A Disney Studio castingolt Magyarországon, mert kialakítottak egy új koncepciót a Mickey egér hangjára és akkor kezdték el gyártani az új 3D-s Mickey egér játszótere animációs sorozatot. Kezdetben maga Walt Disney volt Mickey egér hangja, akinek egész más volt a hangfekvése, dinamikája. Sokkal mélyebben és lassabban beszélt. Kellett egy modern, pörgős, tempós Mickey.  Emlékszem a Mafilm Audióban volt a válogatás és ha jól emlékszem én voltam a 97. magyar színész, akit meghallgattak. A végére Minárovits Péterrel maradtunk ketten versenyben és végül az amerikai casting direktor engem választott. Azóta bárhol, bármikor Mickey egér megszólal magyarul, azt az én hangomon teszi. Még az Apple Watch alkalmazásban is. Azt kell, hogy mondjam menő Mickey egér hangjának lenni. Amikor megtudják, hogy én vagyok az, vagy nagyon imádnak, vagy nagyon utálnak. Mondjuk hosszú ideig visítozni azon a hangon, nagyon idegesítő.  

  1. Ha dalban mondanád el, melyik lenne az a dal?

A 274. Zsoltár a Református énekekből:

Ki Istenének átad mindent, Bizalmát csak belé veti. 
Azt csudaképen őrzi itt lent, Ínség, baj közt is élteti. 
Ki mindent szent kezébe tett, Az nem fövényre épített.

A súlyos gondok mit használnak, A sóhaj, sok jajszó mit ér, 
Ha sebeink még jobban fájnak, S mindennap kínunk visszatér? 
Így terhünk egyre súlyosabb, Ha lelkünk búnak helyet ad.

Csak légy egy kissé áldott csendben: Magadban békességre lelsz, 
Az Úr - rendelte kegyelemben Örök, bölcs célnak megfelelsz. 
Ki elválasztá életünk, Jól tudja, hogy mi kell nekünk.

Zengj hát az Úrnak s járd az útat, Mit épen néked ő adott; 
A mennyből gazdag áldást juttat S majd Jézus ád szép, új napot. 
Ki benne bízik és remél, Az mindörökké véle él.

  

  1. 8, ha megfordítom végtelen, volt a végtelennel kapcsolatos érzésed valaha?

Nahát, milyen kérdéseid vannak neked?! Végtelen?! Nem emberi léptékek ezek, nehéz elképzelni, bár az örökkévalóság felé tartok én is. Mégsem tudom elképzelni. Talán a szeretet. Az tud végtelen lenni. Kicsiben és nagyban egyaránt. Kár, hogy azzal vagyunk a legfukarabbak. Milyen nehéz szeretni; szeretet adni, szeretet kapni. Pedig abból van végtelen muníció. Előbb vagyunk idegesek, önzők, gőgösek, okosak, leleményesek, ravaszak, számítók, kulturáltak, trendik, hőbörgők, igazságosak, rosszindulatúak, kárörvendők, irigyek, viccesek és komolyak, mintsem, hogy megbocsátanánk és szeretet adnánk. Sok-sok ember nem is tudja, soha nem élte át, nem tapasztalta mi is az a szeretet. Pedig végtelen. „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

(Fotó: jegy.hu)

www.parvypatricia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesen1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814289021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.