Minden, ami szívből jön

...férfinak lenni bizony néha rohadt nehéz...

2018. október 21. - LaCicca

Milyen hülyék a férfiak, de ahogy ezt leírom, ne várj valami feminista értekezést, hogy a nők jobbak. Nincs ilyen, nem jobb egyik nem se a másiknál, csak más.

ferfi_elfojt.jpg

Csupán hallgattam egy énekest, világhíres és a 90-es évek végén óriási sztár volt, aztán jött egy óriási zuhanás. A férfi széthullott, lelki trauma, megbetegedett, aztán összeszedte magát és most újra a topon van. Volt egy pillanat, amikor hallgattam a vele készült interjút most megjelent könyve kapcsán, amikor kissé megsajnáltam őt és igen, a férfiakat. Az énekes azt mondta: "mert nektek nőknek annyira könnyű, ti mindent kibeszéltek, de mi férfiak nem."

A könyvében viszont beszél, beszél a zuhanásról, beszél a felemelkedésről, beszél arról hogyan élte meg. Az egyikről, amiről férfi általában szégyell, a másikról viszont bárhol bárkinek. Persze, vannak mindenféle showműsorok, ahol összeszedik a sztárokat és arról faggatják, hogy egy kudarc után hogy állt fel, de akkor beszél, akkor hívják meg egyáltalán ebbe a műsorba, amikor már sikeres (újra). Viszont míg tart a zuhanás, addig a férfi szégyenkezik, magába fojt, iszik...és most nem mondom, hogy tisztelet a kivételnek, legyen ez végig érvényes az írásra, ok?

Beszélgettem olyan férfival, aki pánikrohamokkal küszködött, mikor nem ment az üzlet vagy egyszerűen túl sok volt a vállán. Egy nő ilyenkor mit tett volna? Felhívja a barátnőjét, jól kibeszéli magát és ugyan a probléma nem oldódott volna meg, de mi nők pontosan tudjuk, hogy kibeszélni magunkból valamit, az felszabadító. Nem, nem a probléma oldódik meg, hanem a kibeszéléssel lejön a blokk, mely gátolja a megoldó erőt, amit elnyom. De mit csinál a férfi ilyen helyzetben, jég dupla whiskeyvel? Esetleg a jó cimborának elmondja, hogy bizony gebasz van, de érzelmekről mikor beszél? Mert a férfi nem sír, a férfi büszke, a férfi mindent maga old meg. Egy fenét...és ezt egy okos férfi pontosan tudja is, csak a társadalmi berögzültségek, a neveltetés...

Egy férfi inkább végigköhögi az életét, minthogy kimondja nyíltan, ami bántja, a férfi inkább belül őrlődik, ahelyett, hogy segítséget kérne. A férfi a zuhanásról nem beszél, hogy azt hogyan ÉLI MEG.

És ekkor jöttem rá, hogy bizony férfinak lenni néha rohadt nehéz.

www.parvypatricia.com

(Fotó: lelekespsyche.blogspot.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesen1.blog.hu/api/trackback/id/tr514308989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaki Vaki 2018.10.21. 13:10:11

Végre egy okos nő, akit érdekel is a világ, nem pedig csak a maga kis képzelt világában nyavajog.
Ritka fajta.

De mentség legyen a nőknek, nekik meg ez a társadalmi nyomás jutott.

Szalay Miklós 2018.10.21. 14:43:53

Egy alapos kis összefoglaló a nemi különbségekről, arról, hogy milyenek a nők és a férfiak:

egyvilag.hu/temakep/052.shtml

notC 2018.10.21. 15:42:24

Talán még az lehet a "különbség", hogy a férfiak próbálják megoldani a problémákat, amihez általában kevés a "kibeszélés", viszont vannak olyan "problémák", melyek meg- és feloldhatatlanok. Ezeknek rendszerint elég sok közük van a szeretett nőhöz. Viszont (vagy épp ezért) egy-egy ilyen probléma eszkalálódhat olyan szintig, amikor az erős férfi inkább eltörik, mintsem meghajolna,,,

a távoli rokon 2018.10.21. 18:55:26

Pedig jobb az ilyesmit nem elfojtani. Inkább ki kell énekelni magából az embörnek:)
youtu.be/nUtYcqKoGTA?t=113

Ferenc Bánfalusi 2018.10.21. 19:21:40

Jo az iras nyilvanvalo hogy kevesse tudjuk kifejezni az erzelmeinket de ti nok valljuk be nem is vagytok kivancsiak ra...
Nektek az instagramos macso kell
Pedig mi is tudunk sirni
Higgyetek el jobb opcio mint egy merdzso

Lady Scarlett 2018.10.21. 19:24:10

@Ches Desmond: Na persze.
Ismerek olyan 40 eves felnott ferfit, aki 10 ev hazassag utan azert hagyta el a feleseget meg a fiat, mert a sajat szulei nem kedveltek az asszonyt ezert felejuk se neztek.
Nagyon erett gondolkodasra vall. Rendkivul felelossegteljes es atgondolt igy felhivni magara a sajat szulei figyelemet.

ProsTata 2018.10.21. 19:43:47

@Lady Scarlett:
Ez egyedi eset. Egyedi esetekből kiindulni és azt általánosítani viszont tipikus női hiba. Ez meg az én általánosításom. Nem egy, hanem sok tapasztalat alapján!
Nem sértés, megállapítás akart lenni.
Most kicsit lélek búvárkodok...
Látod, saját fájdalmadat (?) bekiabálod az éterbe. És most könnyebbnek érzed magad! Mert nő vagy...!
Én férfiként soha nem tennék ilyet. Magamban őrlődök hasonló fájdalmakkor. Pont úgy, mint ahogy a blogger leírta.
Respect a bloggernek, aki nem csak felismerte az igazságot, de "el is árulta" a saját nemét! Remélem jól vettem ki a kommentekből, nőről van szó?
Hányszor, de hányszor küzdöttem magammal, amikor otthon, máshol, bárhol elvárták tőlem, hogy MONDJAM KI az érzéseimet, nem elég a "ráutaló magatartás"! Nem az érzésekkel volt a baj, hanem az "annyira nem férfias"! Tudom, ez baromság, de a nemi szerep magunk férfiak között azt várja el, legyél kemény férfias, ma nem divat a romantikus "tutyi-mutyi" szerep!
És minél inkább elvárják a nők a színvallást, én és te annál inkább dacolunk vele, mert az mégsem természetes, hiszen biztosan úgy látszik, "csak azért mondom, mert ő kéri". Közben számtalan más módját adod, de nem elég, "mert nem mondod ki"! A végén meg bűnös vagy!
Visszatérve Lady Scarlett bejegyzésére...
Biztos vagy, hogy valóban úgy történt ahogy azt Te gondolod? Nem egyfajta önigazolás valaki részéről, hogy "nem én vagyok a hibás"? Mert 10 év házasság után szerintem nem életszerű anya szoknyájához visszamenni! Esetleg más probléma? Akár eltitkolt szerető, vagy szerelem? Mert szerintem ez például sokkal inkább opció.

a távoli rokon 2018.10.21. 20:34:26

ProsTata: Így hirtelen annyi ugrott be, hogy ez az elfojtom az érzelmeimet, mert férfi vagyok és a társadalom nem tűri a "puhány , nyávogós" férfiakat mentalitás pont a jelenkorban dől meg. A mai huszonéves korosztály férfitagjainak nagy része BÁTRAN felvállalja az érzelmeit,és nem gondolom hogy ettől férfiatlanabbak lennének. Sőt. Ettől még elég kemény srácok ha arról van szó, csak mások a normák ma már. A régi tanok, beidegződések megdőlnek. Az más kérdés hogy a fiatalok körében mindig voltak és mindig lesznek puhány egyedek. Én negyvenesként most kezdek kissé érzelgősebb lenni, de még mindig egy fél galaxis választ el attól, hogy ilyen könnyen teret adjak az érzelmeimnek, mert nem ezt a példát láttam akkor amikor kellett volna. Mondhatjuk úgy is, hogy nem vagyok annyira bátor, hogy leszarjam az egészet és egy könnyet elmorzsolva beleordítsam a fájdalmam a nagyvilágba, meg úgy is forgathatjuk, hogy megtanultam már a nagy veszteségeket is csendben kezelni. Volt belőlük bőven, meg lesz is nyilván.

Kontraband 2018.10.21. 21:37:59

A férfilétben a legrosszabb a magány mely előbb - utóbb mindegyikünket eléri.

Kpeter 2018.10.21. 21:50:57

Hát..........a második hölgy (lola után) aki lehet , hogy érti a férfiakat. Nem fogjuk elmondani a fájdalmunkat, bánatunkat és ezt ne is próbálják elérni a Nők. Minket csak akkor békén kell hagyni.
Hagyni ülni a sarokban...........mert úgyis nekünk kell megoldani. Ezzel nem piszkáljuk a párunkat.
Néha akkor is szomorú az arcunk amikor nem kellene...........de ez van.
Keménynek kell tűnnünk, még ha nem is ez a természetes énünk, de ez is titok, mert a gyengeségnek tűnne. És nyugodtan bevallhatják a hölgyek, Ők is ezt várják el.

Nem is kellenek szavak, néha elég lenne eggyel több mosoly felénk...........

Billy Hill 2018.10.21. 22:40:01

A nők nem értik a semmi-dobozt...

Kpete 2018.10.22. 00:28:28

egy férfi nem mondhatja el a gondjait a párjának többnyire, mert akkor az rögtön kételkedni kezd a férfiasságában (persze kimondatlanul)

A férfiak többnyire tudják, hogy a nők megbüntetik őket a viselkedésükkel, ha gyengének látszanak, ezért mégha könnyebb lenne is beszélni a gondokról, vissza fog ütni.

Pár héttel ezelőtt én is úgy jártam, hogy egy régi kollégám elég csúnyán visszaélt a bizalmammal, pár dolog még összejött, és ezek lelkileg eléggé megviseltek.

Próbáltam egy kis érzelmi támogatásért folyamodni a feleségemhez, persze hiába, és rögtön élt is az alkalommal, hogy a szüleimmel kapcsolatos régi sérelmeit ismét rámzúdítsa, gondolván, hogy most úgyis van elég bajom, nem nyitok új frontot.

Ráadásul le is baszott, hogy már napok óta depressziós vagyok, szedjem össze magam, különben is én voltam a hülye mindenben. Nem nagyon hatotta meg, hogy tízévente egyszer én is lehetek rossz passzban.

Azóta már visszanyertem a tettrekészségemet, ismét jól alakulnak a dolgaim, de a szexhez valahogy mindig fáradt.

Soha többet nem fogok otthon semmilyen gondomról beszélni, ha valami nagyon nyomaszt, inkább elmegyek egy kurvához, sokkal jobban járok.

Férfitársak, Ti se tegyétek! Modern dolog, divat erről beszélni, de a nők nagy része ösztönösen irtózik a férfiak problémáitól.

LaCicca 2018.10.22. 07:01:17

Először is, köszönöm a hozzászólásokat! @Vaki Vaki mint ember és mint terapeuta is érdekel a világ és tudom, hogy az éremnek mindig két oldala van, és megannyi látásmód. @Ches Desmond bár a nóta eredetileg tényleg arról szól, hogy ne sírj nő, ahogy @0duzsd0 is írta, de amire Te utaltál nyilván értem, értjük. Nem akarom megváltoztatni eme hitvallásod (ki vagyok én ahhoz?), mindössze annyit írnék, azt kapod, amiben hiszel, amire fókuszálsz, én így gondolom, de nem kell hinni nekem, próbáld ki, ha gondolod. @Kpeter azt mondom Neked, amit terapeutaként és emberként is sokszor mondok: az igazán erős az, aki mer gyengének látszani. Nem gondolom, h mindig keménynek kell tűnni, talán inkább önbizalom kell és akkor megengedheted magadnak (még egy nő előtt is akár), h kimondd v kimutasd, h most nagyon nehéz. És még az is lehet, h kapsz cserébe egy szép női mosolyt..hmm?:))) De majd megfontolom, h tartok a nőknek egy "Mosolyogj többet" kurzust:))
@ProsTata igen, nő vagyok, ott a honlapom a bejegyzés alján @Kpete azt gondolom, h minden kapcsolatban két félen múlik a dolog. Nem ismerem a kapcsolatod, semmi jogom megítélni, terapeutaként tudok segíteni, ennyit tudok felajánlani. Említetted a kurvákat, erről azt gondolom, h egy férfinak igenis kell, h megnyíljon, h tudjon őszintén beszélni. Egy kurvánál, vagy akár itt a neten álnévvel, tök egyszerű, nincs tétje. De otthon kimondani, h szívem, ez most így nem jó, na ott már van tét! Egy kurvánál lehet jó az a rövid kielégülés és lehet, h még meg is hallgatnak, de ez akkor is csak menekülés, nem a probléma valódi megoldása. @Szalay Miklós nagyon jópofa a link, köszönet! @a távoli rokon jó kis klasszikus a magyar filmgyártásból, köszönet! @Ferenc Bánfalusi biztos van, akinek az "instagramos macsó" kell, vkinek meg nem. @notC és @Kontraband ezek kicsit szívszorító mondatok voltak, de van megoldás!!! @Billy Hill van olyan nő, aki érti az "empty boxot" és képzeld van olyan, aki szintén rendelkezik vele, bár nekem gömb:)) @Lady Scarlet sajnos van rengeteg szomorú történet, de Neked is azt tudom mondani, mint a klienseimnek, csak magaddal tudsz foglalkozni. Mielőtt ítélkeznél lesd meg, belül mi van. Szólj, ha tudok segíteni! Patrícia

Lady Scarlett 2018.10.22. 09:26:00

@ProsTata: Nem nem vagyok és nem is lehetek biztos semmiben. Én kívülállókent csak egy kis szeletet latok a valóságból. De a feleség a barátnőm és ha még most nem is lát objektíven, akkor is durva ami történt velük. Mellesleg az exférj azóta többet van anyuci szoknyája mellett mint a munkahelyén. Szóval nem hiszem, hogy a barátnőm tévedne. Viszont ebben az is benne lehet hogy a pali közben becsajozott, ki tudja. Ja amúgy egyedi az eset persze. Minden válás az.
Csak az okok általánosak. Egy másik nő. Hogy az egy anya vagy egy szerető az szerintem mindegy.

gtoma · szcientologia-hirek.blog.hu 2018.10.22. 09:30:17

Az írás tévedésen alapul.

Az átlagos férfi nem azért nem beszél a gondjairól, mert belenevelték.
A férfiak azért nem beszélnek róla, mert tudják, a világ akár nélkülük is megy, és egy probléma nem oldódik meg attól, ha kipanaszkodja magát az ember. Annak csak az a vége, hogy felzaklatjuk a másikat is.

"de mi nők pontosan tudjuk, hogy kibeszélni magunkból valamit, az felszabadító. Nem, nem a probléma oldódik meg, hanem a kibeszéléssel lejön a blokk, mely gátolja a megoldó erőt, amit elnyom." - A férfiak számára nincs blokk. A problémát próbálja megoldani, nem az általad megfogalmazott "blokk"-ot feloldani. Nem az szabadít fel ha beszélsz róla, hanem az ha megoldod.

Nem félelem az ami "visszatartja" a szívkiöntést, hanem az értelmetlensége. Senkit nem érdekel az érzelmed. A férfiak nem érzelmekben gondolkodnak. Hanem tényekben, realitásokban, cselekvésekben. Beszélünk mi, a problémáról. Hogy megoldhassuk. Tanácsot is kérünk, de minek beszélni az érzelmeinkről, amikor csak az a kérdés: És megoldódott?

"egy férfinak igenis kell, h megnyíljon, h tudjon őszintén beszélni" - ismét egy félreértés. Őszintén beszélünk, itt te sokkal inkább gondolsz az ÉRZELMEKRE, mint a tényekre.

És itt a baj. A nőiességeddel, a nőies gondolkodásoddal próbálod megfejteni, a kérdéskört. Ha a férfiakat akarod fejtegetni, képzelj el egy számítógépet, amelyik próbál működni, az áramkimaradások (érzelmek) ellenére. Számunkra az érzelmek csak hömpölygő, áramló izék. És ha valami felkavarja ezt, akkor nem az "izékkel" foglalkozunk, hanem a felkavarás okával, a tényekkel, és dolgokkal...

Lady Scarlett 2018.10.22. 09:31:19

@LaCicca: Hát én azért foglalkozom a barátnőmmel és támogatom őt most. Az exferj is a barátom volt, de most... Őszintén szólva nem tudom mi lelte és mi az ami megeri neki a válást, a sok kényelmetlenséget, azt hogy a kissracot alig látja. Kívülről harmonikusnak tűntek, vagyis a barátnőm nem annyira, de mindig csak fáradtságra,kimerultsegre hivatkozott.
Szóval nem tudom én csak annyit tudok tenni hogy mellette állok amíg jobban lesz.
Magammal meg épp eleget foglalkozom, köszönöm.

Lady Scarlett 2018.10.22. 09:35:34

@gtoma: Elég sivár az érzelmi világod. Örülni azért tudsz valaminek vagy valakinek?

gtoma · szcientologia-hirek.blog.hu 2018.10.22. 09:54:38

Lady Scarlett: Az , hogy nem beszélgetsz órákig az érzelmeidről, nem azt jelenti, hogy nincs... És ugye az ember nem azzal gondolkozik, és old meg problémákat....

Szelid sunmalac 2018.10.22. 11:12:19

@Kpete: Hmm...nagyon is ismeros. Amint megerzik, hogy gynegebb vagy, mar utnek is.

Ezenfelul a nokakar tudatosan, akar tudattalanul elvarjak az eros, biztos tamaszt, kulonben ok hogy lehetnenek gyengek? Marpedig ha gyenugl a ferfi, akkor gaz van. Hat hogy oldja meg a ferfi az O problemaikat, ha a sajatjait se tudja???

Szelid sunmalac 2018.10.22. 11:16:59

@a távoli rokon: A mai fiatalok rohadtul nem erosek. Majd sirva fakadnak ha valaki megmondja a velemnyet, mert abban nottek fel, hogy ovjak a masikat es magukat az oszintesegtol. A polkorrektseg koraban nottek fel, ahol a felto szulok a veszelyre valo mindennemu hajlamot kioltek beloluk, egyetemben a felelossegvallalassal. Elmenekulnek a sjat kis vilagukba, ahol ha bantjak oket, csak egy gombnyomas es maris masik vilagban tud lenni, nem kell szembenezni semmivel. A mai fiatalsag rinyla, de a problamakat nem oldja meg, mert ha nem megy elsore, inkabb otthagyja. Marpedig en ezt masnak nem nevezem, cask puhanynak, es ez nem attol fugg, hogy konnyezik-e a Hachiko-n.

a távoli rokon 2018.10.22. 11:29:08

@Szelid sunmalac: Nem tudom. A fiatalok nagy része, akik abban a közegben mozognak amelyben én is, egyáltalán nem menekülnek a virtuális világba. Tanulnak, sportolnak, dolgoznak, küzdenek. Szeretnek, csalódnak, bosszankodnak, néha sírnak, sokszor nevetnek. Persze nyomkodják a telefont, de nem ez az első számú életcéljuk. Persze látom az általad felvázolt másik végletet is, de az én ismeretségi körömben nem ők a jellemző viselkedésforma 25 alatt.

Szelid sunmalac 2018.10.22. 11:59:18

@a távoli rokon: Eleg sokat talalkozom fiatalokkal tobb mentori es onkentes programban. Valoban enm huzhato ra mindenkire, de nagyreszt jellemzonek tartom a joval kesobbi eretseget, mint akar par evtizeddel ezelott.