Minden, ami szívből jön

Gerincsérv...12 évesen?

2018. november 11. - LaCicca

Amikor egy anyuka felhívott, hogy a lánya 12 évesen gerincsérv közeli állapotban van, akkor azért visszakérdeztem, ennyi idősen? Ez még nekem is kissé szokatlan volt, tisztában vagyok vele, hogy a hanyag tartás ebben a korosztályban (ill. az iskolások körében) szinte népbetegség, de ennyi idősen mégiscsak súlyosnak érzékeltem az állapotot.

gerincserv.jpg

A gerincsérv ma már egyáltalán nem ritka, sokat olvasunk róla, mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki ezzel küszködik. A sérv terápiájában nagy szerepet kap a mozgás, gyógytorna, gerinctréning, úszás, esetleg gyógymasszázs és ezek nagyon fontosak is, de nem mehetünk el amellett, hogy milyen lelki tényezők húzódnak a háttérben.

Ahogy testi szinten, úgy lelki szempontból is, nagyon sokszor áll a sérv hátterében a túlterhelés, valamilyen trauma. Egy iskolás korú gyereknél ez könnyedén lehet a sok tananyag, különórák sokasága, vele szembe támasztott elvárások, a kortársai beszólásai, megjegyzései.

A gerincoszlopunk a stabilitásunk adja, de nemcsak a stabilitásért, tartásért felelős, hanem a rugalmasságért is. Gondolj csak bele, a gerinc mennyi féle mozgást tesz lehetővé: előre-hátra-oldalra hajlás, döntés, csavarás. Márpedig az életben is szükséges a rugalmasság, ha mereven állunk olyan helyzetekben, ahol alkalmazkodásra, változtatásra, megengedésre lenne szükség, ott nemcsak a lelkünk, de a testünk (gerincünk) is sérülhet.

Ha valaki többet vállal, mint elbír, vagy többet tesznek rá, abba beleszakadhat, testileg és lelkileg egyaránt. (Ahogy a sérv kiszakad.) A sérvet nagyon sokszor valamilyen hirtelen, nagy terhelés után állapítják meg. DE! Nagyon fontos tudnunk, hogy az ilyen állapotok sosem egyik napról a másikra alakulnak ki, sokszor évek alatt, a sérv megállapítása már a végső pillanat.

A gerincsérvnél tehát mindenképpen javasolt a fizikális terápia, megfelelő mozgás, a helyes testtartás elsajátítása, de ahhoz, hogy megértsük, miért is történt ez velünk és hogy megelőzzük az esetleges további betegségeket, mindenképp ajánlott egy kis lélekbúvárkodás, pl. theta healing segítségével...minden életkorban!

www.parvypatricia.com

(Fotó: healthylnb.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesen1.blog.hu/api/trackback/id/tr8514364949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.