Minden, ami szívből jön

Interjú a LogMeIn informatikai startup alelnökével, Láng Andrással

2018. november 20. - LaCicca

LogMeIn (LMI), a sikeres informatikai startup, szakmai körökben jól ismert, de egyre inkább a laikusoknak is mond valamit a név. A cég alelnökével, Láng Andrással tölteni egy órát, olyan mint egy dupla espressot inni a Duracell nyuszi hatással együtt, csak itt nem fogy ki az elem. Ő is pörög és téged is felpörget. Kóla és Rubik-kocka az irodában, a laptop és a gigantikus képernyő mellett. 

lang_andras.jpg

Te mindig ennyire pörögsz? 

Azt hiszem egy kicsit hiperaktív vagyok, ez együtt jár a munkával, viszont megtalálom a másik oldalt is. Nagyon szeretek vitorlázni, márpedig az a masszív lelassulás, amíg kimész a kikötőbe az olyan, mintha visszaosztanád magad 100-zal. Minden belassul és egyszerűvé válik, teljes chill out. 

Versenyzel is? 

Nem, a vitorlázásban csak a nyugalom érdekel. 

És a LMI-nél mennyire hajt a verseny, hogy első legyél? 

Nem a verseny hajt kimondottan, hanem hogy csináljunk király dolgokat. Ha a külső versenyt nézzük, hogy egy adott termék, amit fejlesztünk első vagy elsők között legyen a piacon, nos az egy kicsit becsapós, mert az olyan típusú ember, mint én, olyankor elveszíti a motivációját. Ebből a szempontból mondhatjuk azt, hogy a versenyzés hajt, de valójában az áll mögötte, hogy csinálunk valamit, aztán azt látjuk, hogy egyre többen használják, egyre jobb lesz, egyre felkapottabbá válik és elkezdek rá büszke lenni. De amikor az felnő, elengedem a kezét. 

Könnyű neked ez az elengedés? 

Nem jön fel igazából ez a kérdés, mert mindig van egy újabb termék, egy újabb cél. Ha végignézem a múltam, mindig jött valami, amikor egy fejezet lezárult. 2005-ben kerültem a LMI-hez, az a termék, amit akkor fejlesztettünk, tette lehetővé, hogy a cég tőzsdére menjen. Ezt a terméket akkor mindössze 5-en csináltuk, de aztán a termék felnőtt és rögtön ott volt az újabb. Egy meeting eszközt fejlesztettünk, ami szintén nagyon jól sikerült és baromi inspiráló volt az egész munka, hogy valami újat és jót hoztunk létre. 

dji_0046.jpg

És mi van azzal a termékkel, amit a Google átvett, csapatostul, mindenestül, az is felnőtt és jött helyette másik? 

Azért az egy kicsit összetettebb történet. Az IoT-s termékünket egy másik cégtől vásároltuk eredetileg, amikor megvettük, nem tartozott kimondottan a mi profilunkba a jellege miatt, de úgy voltunk vele, hogy tegyünk egy próbát. Sokáig fejlesztettük és jól is ment, de azt látnunk kellett, hogy ez a termék, ahogy mondtam, elüt a mi profilunktól és ha ezt akarjuk működtetni, akkor teljes struktúraváltásra van szükség, más szemlélet, másféle munka, más értékesítési módszerek. Ezt végül is nem vállaltuk be, mert óriási rizikót éreztünk vele és az a döntés született, hogy a régi formában maradunk, a terméket pedig eladjuk. A Google ekkor lépett be a képbe, szerencsésen találkozott a kereslet és kínálat. Ez egy óriási siker volt, nagyon büszke vagyok rá, arra pedig kimondottan, hogy ezt kizárólag a magyar fejlesztői csapat hozta létre.

De tudod, azért ott egy picit nehéz volt az elengedés, nem feltétlen a termék miatt, inkább az emberek kapcsán. A termékkel ment az egész fejlesztői csapat, akik azért, mondjuk ki, a LMI-nél a krém volt. Ráadásul voltak olyanok, akiket nagyon régóta ismertem, akár én vettem fel, akár a 0. időpillanattól fogva együtt dolgoztunk; fájdalmas volt megválni tőlük. Szerencsére azonban azt látom, hogy alakul egy újabb krém és ez visz előre. 

Akkor nálatok nincs informatikus hiány, ami a csapból is folyik? 

Magyarországon évente több ezer informatikus jön ki, de a piac felszívna többet is. Viszont nem feltétlen a mennyiséggel, hanem a minőséggel van a probléma. Hozzánk azonban olyanok kerülnek be, akik megfelelnek a magas minőségi sztenderdeknek és onnan ki tud alakulni egy újabb krém. Nagyon sok ifjú titán van és én látom bennük a potenciált. Mi is beszálltunk egyébként az informatikai oktatásba a Coder Dojo programmal, 6-14 éves korú gyerekek számára. Nem feltétlenül azért, mert bennük látjuk a jövő munkavállalóit, bár akár kikerülhetnek belőlük is, de itt sokkal inkább fontos az, hogy mit tudunk a társadalomnak visszaadni. Épp úgy, ahogy az önkéntes napjaink során is, ahol például idősek otthonában festünk, jó érzés örömet szerezni, látni az arcukat ilyenkor. 

Említetted, hogy az első terméket 5 emberrel fejlesztettétek, most pedig vagytok a világszerte 4000-ren. Az elmúlt 15 évben hatalmas mértékben bővült a cég, jó érzéssel követed ezt a bővülést? 

Tudod, hogy erre nincs egy egyszerű válasz, mert az éremnek két oldala van. Természetes egyrészt, hogy örömmel tölt el, mert ez mindenképp azt mutatja, hogy jó munkát végzünk, a bővülés a siker visszaigazolása. De a bővülés egyértelműen hozza magával a kultúra változását. Színesebbé válik a kultúra, ami önmagában tök jó, bejön vele sok új, az adott feladatra a legjobb embert lehet megtalálni. De valami el is múlik, alkalmazkodni kell másokhoz, olyan kompromisszumokat megkötni, amit adott esetben egy kis cégnél nem kötnél meg. Viszont ezt másképp nem lehet. Nekem itt mindig az a kérdés, hogy az új hoz-e értéket, mert akkor nem kérdés, hogy abba az irányba megyek el, mégha az valami régi elmúlásával is jár. Nézd, az nyilván tök jó volt az elején, hogy kis cég, kis csapat, mindenki ismer mindenkit, együtt járunk ebédelni, péntek este benyomunk valami kretén zenét és arra dolgozunk, majd munka után együtt megyünk bulizni. Ez már nincs, max. kis csapatokban lehet megcsinálni a cégen belül. 

lmi_iroda.jpg

A LMI gazdag juttatási csomaggal várta a dolgozóit korábban, ami mára csökkent. Ez ennek a bővülésnek lett a következménye? 

Nem lehet megcsinálni ugyanazt 4000 embernél, mint 400-nál, ezt el kell fogadnia mindenkinek. Ráadásul ez a 4000 ember ül Magyarországon, USA-ban, Indiában, egyszerűen lehetetlen olyan dolgokat összehozni, mint amikor még sokkal kisebb volt a cég. De például az én kis csapatomnak idén kétszer is szerveztem olyan programot, ami a régi időkre emlékeztetett és abszolút pozitív visszajelzések jöttek. 

Az elmondásod alapján szárnyal a cég, mégis a nyáron óriási részvény árfolyam zuhanásnak lehettünk tanúi és tervben van USA-ban több per is a cég ellen. 

Ekkora mértékű részvény árfolyam zuhanásra már kétszer is volt példa a cég életében. Most ez annak volt betudható, hogy tavaly év elején egyesültünk egy céggel, ahol az előfizetői rendszer –amely a LMI-nél is jelen van- másféleképpen működött. Ezt viszont teljes mértékben a LMI szisztémájára alakítottuk át, ami viszont a másik cég számos előfizetőjének nem igazán tetszett és elmentek máshová. Ennek eredménye pedig már látszott az adott negyedéves jelentésben és a jelentés napvilágra kerülése után zuhantak így be a részvények. A perek kapcsán pedig, voltak korábban is peres ügyek, USA-ban erre ki vannak hegyezve, látták a részvények árfolyamának csökkenését és az ügyvédek rárepültek azokra a részvényesekre, akiknek ebből vesztesége származott.  

0160620_glb5569.jpg

Mik a jövőbeli trendek, amifelé tart a LMI? 

Egyértelműen a mesterséges intelligencia (AI). 10 évig beszélgettünk az AI-ról, de akkor még nem tartottunk a megvalósításnál. Most viszont igen és ez teljesen új távlatokat nyit. Akár banki szolgáltatásnál, akár bármilyen ügyfélszolgálatnál alkalmazható, kvázi gép segít eligazodni, vagy akár a Google híres videójában, ahol egy robot foglal egy éttermi asztalt. Az eddigi visszajelzéseink szerint a mi ügyfélkörünkben, az ügyfelek nagy százaléka inkább ezt a robotot választaná, mint az embert, mert a robot gyorsabban halad. 

(És az interjú végére András majdnem kirakta a Rubik-kockátJ)

www.parvypatricia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szivesen1.blog.hu/api/trackback/id/tr1014372777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.