Minden, ami szívből jön

Bika hava- csúcs vagy zuhanás? (április 20- május 21.)

Bika hava- csúcs vagy zuhanás? (április 20- május 21.)

bika.jpg

Két karmikus bolygó találkozására kerül sor ebben a hónapban, amelyek már hónapok óta közelednek. Kicsit olyan, mint a mondás "kerülgeti a forró kását". Mert valóban, az egyik bolygó olyan, mint a forró kása, ha túl forrón eszed, megégethet, viszont ha túl hidegen, akkor borzasztó az íze. Meg kell találni azt a pillanatot, amikor kedvező hőmérsékletű és élvezheted tápláló hatását. De igazából a kérdés az, hogy megengeded-e magadnak ezt a táplálást és ha már kaja példa, akkor lehet, hogy ez a kása olyan, amit még sose kóstoltál. Lehet, hogy ott van benned a kérdőjel, finom lesz, ízlik majd? Na de mit választasz, megkóstolod vagy azt mondod, jaj, hát nem, inkább maradok a jól bevált ételeknél.

Dönthetsz így, a lehetőség adott, viszont el kell mondanom, ez most az aki mer, az nyer időszaka, kimondottan az április 20. körüli napok. Valamit indíts el, indíts be, csinálj valami újat, valami szokatlant, olyat, amit még eddig nem próbáltál! Hogy félsz? Tök jó, hogy félsz, ebből is látszik, ember vagy a javából, érzésekkel, ösztönökkel, gondolatokkal. Nem, itt most nem mondok ilyet, győzd le a félelmeket, nem kell semmit legyőzni, hanem LÉGY ÚJÍTÓ ÉS KIVÁNCSI. És igen, lehet, hogy egy belső atombombára lelsz, lehet, hogy felrobbannak benned és körülötted dolgok, de figyelj, gondolj úgy rá, mint egy bányára, ahol a robbantás kell ahhoz, hogy az értékes ércet a felszínre hozzák. Pontosan ez van most!

Április utolsó napjaitól egy kicsit békén hagynak már a fentiek robbantásügyileg, inkább az lesz a kérdés, mit kezdesz a felszínre hozott értékkel. Viszont ha nem robbantottál, nem ástál valami mélyére, akkor itt most nem lesz kincs, nem lesz robbanásszerű haladás, a döntés a Tied hát!

Keress itt, hogy megtudd, Nálad mit tartogat ez az időszak: parvypatricia.com/kapcsolat

Életerő előadás vegán ebéddel április 27. Budapest, https://www.facebook.com/events/831561120512822/

(Kép: astronet.hu)

Bika hava- csúcs vagy zuhanás? (április 20- május 21.) Tovább
Szeretlek

Szeretlek

sziv.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nő és egy férfi, gyakran mondták egymásnak: szeretlek. Aztán egy napon a nő elgondolkodott, mi is ez a szó, mi ennek a tartalma? Merthogy időről időre meg kellett fogalmazni dolgokat a férfinak, amire vágyott, de nem kapta meg. És akkor a nő azon gondolkozott, most rosszul választottam, valamit még nem oldottam meg magamban, hogy ilyen férfit "dobott a gép"? Vagy rosszul kommunikál, nem fogalmazta meg korábban érthetően, mit szeretne? (Na merthogy azon már szerencsére túl volt, hogy azt várja, a férfi kitalálja a gondolatát, bizony-bizony a Zévek és a rutin, a tapasztalások párkapcsolati szinten megtették hatásukat.)

Mi a túró is ez a szeretlek dolog -tette fel magának a nő a kérdést, közben csóválva a fejét, a pasi biztos nem csinál ilyet, tuti nem agyal ezen. Fenének annyit analízálni, mondaná nagy bölcsen a férfi és talán van is benne valami, de ez a nő hajthatatlan volt és érteni akart valamit, amit nem értett. De hah, érteni egy érzelmet...vagy szétcincálni az ezt takaró szót...

A nő azt akarta, a férfi időnként babusgassa, ismerje el, legyen rá büszke és ezt mondja és mutassa is ki. Amikor a férfi kimondta, éreztette, örült, de nem volt hosszantartó, teljes öröm. Nem, itt a kutyuska most nem ott van elásva, hogy a nő meg az önbizalomhiány, mert tudom, már ezt akartad nagy okosan mondani. A kutyuska most ottan van, ahogy arra jött rá a nő, hogy nem érzi magát biztonságban a férfi mellett és hiába kapja meg folyamatosan szavakban az elismerést, ha tettek nem párosulnak mellé. Itt jött az ördögi kör, mert a nő egyre jobban forszírozta az elismerést, de azok csak szavakban történtek. Hiába mondta a férfinak, tettek és tettek is legyenek!.

És aztán nagyon egyszerű, ahol a szavak és tettek nincsenek összhangban az nem szeretés, az birtoklás, az vágy, esetleg szimpátia, talán még haverság is, összenevetés, de nem valódi összekapcsolódás. A nő olyat értett meg, amit igazából eddig is tudott...elméletileg...de most a gyakorlatban kapta, átélte, most tudta hát igazán. És a nő is tudta, első a felismerés, a gondolat, majd neki is lépni kell, hisz a tettek ugyanúgy rá is vonatkoznak.

www.parvypatricia.com

Szeretlek Tovább
Minden a Tied lehet!

Minden a Tied lehet!

tulipan.jpg

Ugye szeretnéd, hogy Tied legyen minden jó, minden, amire vágysz? Habzsi-dőzsi-tejbe vaj, meg effélék...jó lenne, mi? Aztán bekapcsol az agyad, azt mondja: de hát nem lehet minden a Tied, az eredményekért gürcölni kell, választanod kell, hogy ez vagy az, vagy karrier vagy gyerek, vagy magánélet vagy szakmai előmenetel....de figyelj, ez hülyeség. Besenyő Pista bácsi felsorolt egy rakat dolgot, ami a hülyeség kategórába esik (emlékeztek?), de ezt is soroljuk bátran oda. Az első kattanásom a vagy-vagy hülyeségét illetően edzősködés közben jött, amikor azt mondta a vendég, vagy csavarodik vagy kinyújtja a lábát, mire én mondtam: is-is. És ok, míg nem vagy annyira edzett, addig tényleg nehéz a kettőt egyszerre DE csak addig, míg nem vagy annyira edzett! És az agyadat is edzeni kell! Neki is meg kell tanítani, hogy az is-is igenis lehetséges. Meg kell neki tanítani, hogy figyi, ok, hogy eddig védtél ezzel a választanom kell dologgal (mert sok esetben ez áll a háttérben, ez a biztonságos), de most már épp itt az ideje ettől elszakadni. Vannak gondolataink, hitrendszereink, melyek jók voltak korábban, amik segítettek, de van, hogy már idejét múltak, sőt korlátozóak, na ez is lehet pont egy ilyen. Mert, ha azt érzed, valami nincs meg, amire vágysz, valamit el-visszafojtasz, korlátozod önmagad és a vágyaid, na akkor...na akkor gyere el thétára, dolgozunk a cuccon:)

www.parvypatricia.com

FB oldalam

 

 

Minden a Tied lehet! Tovább
Sűrűsödő energiák- asztrológiai helyzet áprilisban

Sűrűsödő energiák- asztrológiai helyzet áprilisban

aprilis.jpg

Óriási átalakulásban van a világ és vagyunk vele együtt mi is. Minél jobban tisztában vagyunk magunkkal, biztosak önmagunkban, annál rugalmasabban és könnyedébben állunk a helyzet elé. A változásban különösen érintettek az alább születettek:

1968 tavaszától- 1969 tavaszáig

1974 utolsó harmada

1975 nyara

1979 utolsó harmadától- 1981 év végéig

1990 első harmada, 1990 az év második fele

Természetesen változó, kit hogyan érint a változás, milyen mélységben és milyen életterületen. A közös benne, hogy hatalmas energia sűrűsödik össze, hogy kipréseljenek mindent belőlünk az adott életterületen. Nem könnyű helyzet, de ha valaki tudatosan él, sokkal inkább nevezném fárasztónak, ugyanakkor inspirálónak a helyzetet, mint megterhelőnek. Valami olyasmi hasonlattal élnék, amikor kapsz egy rakat munkát, de az nagyon klassz feladat, csupa izgalmas dolog van benne, viszont egy-egy helyzetben azt érzed, annyi a meló, hogy mindjárt megfulladsz. Egyik oldalon van tehát ez a prés, ez a fulladozás, de ha tudatos vagy, érezheted, hogy ez óriási emelkedést hozhat. Határtágítás, az fix. Eddig azt gondoltad ott van, aztán rájössz, a fenét, sokkal távolabb!

Képes az időszak teljes átalakulást hozni egy-egy területen, ahol kíméletlenül kikukáz mindent, ami nem visz előre, de valójában csak helyet csinál valami újnak. Ez az új olyan dolog, ami mindig is benned volt, csak most kerülhet felszínre, most jött el az idő. Ugyanakkor fontos megjegyeznem, történnek olyan változások a lelkünkben, akár személyiségünkben, amit most nem biztos, hogy érzékelni fogunk, lehet, hogy csak hónapokkal, évekkel később. Valami olyasmire gondolj, hogy eddig reagáltál x módon egy helyzetre, aztán megkapsz egy hasonlót hónapokkal később és észreveszed, már teljesen máshogy állsz hozzá.

Ha kiváncsi vagy, hogyan tudod jobban kezelni a helyzetet, a legjobbat kihozni belőle, itt találsz: parvypatricia@gmail.com

(Kép: ifiklub.hu)

Sűrűsödő energiák- asztrológiai helyzet áprilisban Tovább
Ébred a természetem- nőként tavasszal

Ébred a természetem- nőként tavasszal

20190323_075422.jpg

A hétvégén előkerült a miniszoknya, vettem új ruhát, fodrász, kozmetikus pipa, ablakot pucoltam, virágot ültettem- tagadhatatlanul tavasz van. Imádom ezt az érzést, ami ilyenkor elér, de most valahogy sokkal intenzívebb, más rétegek kerültek felszínre. Olyan rétegek, melyek mindig ott voltak, csak még meg kellett élnem helyzeteket, amik ehhez közel vittek. És ehhez van köze a szerelemnek.

Van köze egy férfinak, akinek hálával tartozom. Mert ha ő nincs, talán sose tanulom meg, milyen az, az életem főszereplőjévé válni. Ha ő nincs, lehet sose tudom meg milyen mély érzések lapulnak bennem és lehet sose tanulom meg, mit kezdjek a negatív érzésekkel, hogyan tudom azt a javamra fordítani. Ahhoz, hogy idén tavasszal most végre igazán felébredek téli álmomból, azt köszönhetem neki. Néha kell az, hogy lássunk mintát arra, mit szeretnénk, de néha arra is, hogy mit nem akarunk- erre is ő világított rá.

Átmentem egy mélységi változáson. Volt sok fájdalom, de rengeteg nevetés is. Átéltem milyen, mikor az erdő mélye csendes és havas a táj, voltam én is így vacogósan, csendben, magamat szemlélve. Átléptem egy határt, önmagam vélt határát, azt hittem ott van a korlát, de csak az elme illuzórikus képe volt. A határ mindig ott van, ahova akarod rakni- ezt már egyre jobban értem és érzem.

Előbújt hát belőlem a dédelgetett ősi nő. Tudás, bölcsesség, mindez mosollyal, kedveséggel. Együtt rezgem a természettel, csodálom a napfelkeltét és az én lelkem is így virrad. A szívem nyílt meg vagy a 2es csakra, fene tudja, de ahogy forgolódnak utánam a pasik, az egy halleluja!:)

Jó ébredezést Nektek is!

www.parvypatricia.com

 

Ébred a természetem- nőként tavasszal Tovább
Bátorság-e önmagunknak lenni?

Bátorság-e önmagunknak lenni?

Bátorság-e önmagunknak lenni? Ezt boncolgattuk egy thétás vendégemmel, aki jött hozzám kezelésre a minap. Szerintem igen -mondta- mert mi van, ha kiközösítenek?

bigstock-question-mark-51248065.jpg

A kezelés után gondolodtam el, hogy mennyi ember cselekedetét határozza meg az, hogy jófejnek tűnjön, ezáltal begyűjtsön egy kis figyelmet, szeretetet, közénk tartozol érzést. A tartozni valahova érzés biztonságot ad, lehet az egy család vagy bármilyen közösség, de a közösség védelmező ereje nagyobb, mint az egyéné. Logikus. Igen ám, de mi van akkor, ha ezért a védelemért nagy árat kell fizetnünk? Úgy is mondhatnám, hogy az illuzórikus szeretetért nagy árat fizetünk.

Vajon hányan nyomják el valódi énjük még most is, a XXI. század harsogó "Légy önmagad" óriásplakát és magazincímlap dömpingjében, csak azért, hogy biztonságban legyenek? Csak azért, nehogy megszólják, csak azért, hogy a mássága, ami lehet csak egy eltérő vélemény, nehogy konfliktust váltson ki.

Ok, félünk, ez rendben van. Félünk, hogy nem szeretnek, ha kitűnünk, ellentmondunk, máshogy cselekszünk, mint ahogy (el)várnák. De mi van közben lelkünk (személyiségünk) azon részével, amelynek azt mondjuk: na, akkor te most szépen elhúzol ide jó mélyre, ne is lássalak, tolok még rád egy két réteget, hogy tuti elő ne bukkanj. Melyik a nagyobb félelem, hogy ez egyszer majd mégis csak felszínre kerül, utat tör magának vagy az, hogy esetleg eltérőnek bélyegeznek minket?

Nem, nem tudom a válaszokat, én egy terapeuta vagyok, aki felteszi a kérdéseket és minden kliens más választ ad. Az már más kérdés, hogy én milyen választ adok a magam életében és hogy ez bátorság, lehet, nekem inkább a hullámvasútra felülni az.:) Részemről azt mondom, a félelem VALÓDI gyökerét kell megvizsgálni, mert valljuk be, az sem egy tuti fix biztonság, ha egy közösség tagjai vagyunk, ahol azt szajkózzuk, amit a többiek. A biztonság szerintem az önazonosságnál kezdődik és igen, van olyan, hogy ezt tanulni kell. Sokaknál van, de ez egyáltalán nem ciki. Szerintem sokkal inkább az a veszélyes, amikor valaki egész életében retteg: mi van, ha kiderül, hogy van egy rejtett részem, ami mást kíván, más akar lenni? És így a közösség alkotta biztonság máris egy Patyomkin-falu, egy illúzió. Egy kártyavár, amely bármikor összedőlhet.

Szóval Te hogy vagy ezzel?

www.parvypatricia.com

Bátorság-e önmagunknak lenni? Tovább
Kos hava- elindulás

Kos hava- elindulás

Hah, eljött a Kos hónap. Megmondom őszintén, én ezt nagyon szeretem és vártam is, várom minden évben. A Kos hónap kezdete ugyanis egybe esik a meteorológiai tavasz kezdetével. Megújulás, frissesség, zöld, természet, kinyílás, ezeket jelenti számomra és mivel a Kos a gyermeket is szimbolizálja, így jöhet az összes gyermeki kacaj és lelkesedés is.

kos.png

Március 20án, éjfélhez közel köszönt be tehát a Kos nevű jóbarát, pár órával később pedig rögtön jön egy telihold. Aki éjszakai bagoly, az 2.43kor lesheti az eget. Ez a telihold most a Te meg Én részt köti össze. Arra kérdez rá, van-e Én Te nélkül, vagy csak a másik függvényében definiáljuk magunkat, esetleg hasonlítgatjuk-e magunkat másokhoz. Érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni magunk, megvizsgálni a "jó és rossz önzőség" közti különbséget és határt, észrevenni, ha a külvilág vagy a párunk tükröt tart felénk, tudatosítani, hogy bizony-bizony azok is mi vagyunk.

Ebben a hónapban érdemes megnéznünk, mit hagytunk magunk mögött, mit áldoztunk be, az valóban áldozat vagy teherletétel. Nézd meg, hogyan lágyultak merev határaid! Azok a merevségek, amely visszafogtak a változásban, fejlődésben. Jó, ha egy pillanatra elgondolkozol, határ, mi jut eszedbe? Szorít, fullaszt vagy érzed, hogy támaszt, biztonságot nyújt? Gondolj úgy rá, mint egy házra. Ha ez egy 30 nm-es kis lak, az bizony kényelmetlen lehet, alig van valaminek hely, beszorítva érezheted magadat. Na de egy 100 nm-es ház! Ott már van tér, s levegő és hopp, néz csak rá, mindkét háznak vannak falai, de mekkora a különbség! Szóval hogyan tekintesz magadra, lehetőségeidre, az egész életedre, tágas tér biztonságot adó falakkal vagy...?(nem is írom a másikat, szerintem voksuljunk erre az elsőre:))

Márpedig ha megvan a nagy ház, a tér, akkor itt bekapcsol újra a Te rész, amit fent írtam. Méghozzá úgy, ha együtt élsz vkivel 30nm-en, lehet hangulatos, elismerem, de megfojthatod a másikat. Nagyobb helyen a másiknak is van tere. Na és akkor mi van, ha az egészre úgy gondolsz, hogy mindenkinek jut tér és biztonságban van? Hmm, tetszik?

Ez a hónap igazából arról szól, hogy becsapod-e magad, vagy becsapnak téged, a másik oldalon pedig az emelkedés új alapokon áll. Akinek nincsenek tiszta alapjai, az kártyavárat épít. Ebben a hónapban pedig elhiszi, hogy a kártyavár stabil és soha nem dől össze, épp ezért nagyot csalódik, amikor mégis (és erre nem is kell sokat várni). Tiszta alapokkal viszont mindenkinek akkora háza lehet, amelyet akar, 30, 100nm, Univerzumnyi méret..rajtad áll! Hajrá, a Kos az elindulás!

www.parvypatricia.com

(Kép: bilderbeste.com)

Kos hava- elindulás Tovább
Érzelemmentes világ avagy érzelmek elfojtása?

Érzelemmentes világ avagy érzelmek elfojtása?

Olvastam egy cikkben, hogy a náci Németországban nevelési elv volt a fiúk "rideg tartása", kimondottan érzelemmentes nevelés, mert úgy lesz a kisfiúból nagykorára jó katona. Egy dokinő, mondom még egyszer, egy írta az elmélet alapjául szolgáló könyvet és még azt is részletezte, hogy a gyereket, ha muszáj felvenni, akkor is minél távolabb tartsuk, ne legyen testi kontakt, és még sorolhatnám, de nem akarom, mert az egészről azt gondolom, hogy ULTRAGÁZ. És ami leginkább borzasztó, hogy ezt a könyvet még a 80as években is kiadták. Uff!

Na de nem a könyvről akarok itt most értekezni, nem is feltétlen a nevelési elvekről, csak ez a cikk és a mai théta healing kezelésem megihletett.

emotions.jpg

Aki nem tudná, théta healing terapeutaként (is) dolgozom és a théta az érzelmeket veszi alapul. Egy kezelés során sokszor elhangzik, hogy ez vagy az, az illetőnek milyen érzés, ennek segítségével tudom feltárni, hogy vajh mi lapul a kliens kobakjában, hogy bizonyos blokkok miért vannak. Hogy egyáltalán mi okozza az adott problémát, amiért hozzám fordult. És akkor jön a kérdés, ahogy jött ma is, az az adott dolog neked milyen érzés.? Erre a válasz az esetek nagy százalékában: jó.  Vagy rossz. Ez a kettő van. És akkor gondolhatnám azt, hogy az emberek tömegesen hiányoztak a suliból, amikor a jelzőket tanulták, de itt biza nem erről van szó.

Azon gondolkoztam, ennyire nem tudunk beszélni az érzéseinkről (és nőkről is szó van, nemcsak a férfiakról, akiknek sírni tilos, mondá a merev társadalom, vagy csak a győzteseknek ugye...) de most tényleg? Képtelenek vagyunk kifejezni az érzéseinket, félünk tőlük, netalántán ciki? Merthogy engedtessék meg, hogy a jó meg a rossz jelzőn túl feltételezzék még egyéb szavakat.

Aztán rendszerint segítek, mondok valamit, amit a helyzetben érzek, a kliens pedig megerősít, visszaigazol, tényleg ezt érzi. Szuper. Majd szerencsére ilyenkor már beindul a dolog és jobban meg tud nyílni. De itt akkor is egy nagy problémát érzek, a felszínesség, vetítés és elfojtás világát. Légy erős, határozott, ne mutass gyengeséget és tied a főnöki pozi. Tényleg? Ne mutasd magad gyengének, mert kicsinálnak a többiek. Tényleg? Ne mutasd, hogy fáj, mert visszaélnek az érzéseiddel. Valóban? Árnyoldaladat tagadd, mutasd azt, hogy te mindig tudod, jól csinálod és minden mindig szuper. Így valahogy? Vagy lehetne másként? És nem, nem tudom mindenre a pontos precíz választ, csak azt tudom, hogy amikor nálam elkezdenek beszélni az érzéseikről és szembesülnek velük, akkor tonnányi súlyok gördülnek le. Márpedig ez nem semmi, sőt, valami.

(És van, hogy kell PZS, na és? Közel a DM:))

www.parvypatricia.com

(Kép: shutterstock.com)

Érzelemmentes világ avagy érzelmek elfojtása? Tovább
Hogyan segíthet az asztrológia a mindennapjainkban?

Hogyan segíthet az asztrológia a mindennapjainkban?

astrology.jpg

Akik kevésbé járatosak az asztrológiában és nagyjából annyit tudnak, hogy ez valami bolygós izé, meg a női magazinokban a horoszkóp, azok gyakran kérdezik: és ez tényleg segít? De mégis hogy? És nem befolyásol? Ha elmegyek hozzád, akkor nem lehet, hogy azért vonzom be az eseményeket? Ilyenkor szoktam elmondani a kedvenc képemet: van egy négyzet és amikor megszületsz, akkor a négyzet közepére esel, mint egy pici pont. A négyzet oldalai a sorsod, azok a határok, amik biztosak, például, ha szörnyen festesz, sose leszel Picasso. De a négyzet oldalai közt meglévő terület a szabad akarat. A te szabad akaratodon múlik, hogy mennyit használsz ki, maradsz ott azon a ponton, vagy elmész a négyzet oldaláig. Példánkban ez mondjuk jelentheti azt, hogy részt veszel egy rajzképzésen és bár nem leszel Picasso, de jobban rajzolsz majd, mint korábban.

Az asztrológia tehát megtartja a szabad akaratot, mindig választhatsz. Viszont  egy jó asztrológus azt már fel tudja mérni, hogy az ember habitusa, mentalitása alapján várhatóan melyik irányba halad.

Rengeteg mindenben segít, utat mutat, rávilágít a lehetőségekre és veszélyekre, legyen az bármely életterület. Vizsgálható a személyiség, a párkapcsolat, a munka, az egészség, de meg lehet nézni egy konkrét kérdést is. De nem mindenható, mert a munkát nem végzi el helyettünk. Ha például csiszolni kell a személyiségünkön ahhoz, hogy jobban működjön a párkapcsolatunk és ezt egy asztrológus el is mondja, attól még a kliens térfelén pattog a labda, neki kell változtatnia önnön erejéből. De jó hír, hogy működik a segíts magadon, Isten is megsegít mondás, mert ha az egyén azt mondja, oké, beleállok ebbe, megteszem, amit kell, akkor igenis kap segítséget.

Ha felkeltettem a figyelmed, itt megtalálsz: parvypatricia.com/asztrologia

(Kép: thoughtco.com)

Hogyan segíthet az asztrológia a mindennapjainkban? Tovább
Nőnap margójára

Nőnap margójára

Tehát akkor március 8., nőnap, most akkor ünnepelni kell a nőket, felköszönteni, virágot venni...de mi van a többi nappal? Ünnepeljük mi nők magunkat? Ünnepeljük a női testben való létezést megannyi csodájával?

smiling_lady.jpg

Tök jó, hogy van ez a nőnap és imádom a gesztusokat ilyenkor tőletek, drága férfiak. Köszönöm, tagadhatatlanul jól esik. Nőnek lenni szuperklassz, de talán férfinak is ugyanolyan jó, ez nem verseny. Ugyanakkor szeretem is, meg nem is ezeket a napokat. Szeretem, hogy ráirányítja a fókusz, hogy vagyunk és ez ünnepelnivaló, de nem szeretem, ha az év többi napja valami ennek ellenpontja. De az is vitathatatlan, ez nagyon nem csak a férfiakon múlik, az, hogy a világ hogyan viszonyul hozzánk nőkhöz, abban nagy szerepük (és tennivalónk) van nekünk is.

Volt egyszer, hol nem volt, egy matriarchiális társadalom, ahol a nők mindenek felett, a női szó dönt, a női tekintély rulez, aztán a lovacska túlsó oldala, patriarchátus, férfiak az istenek, a nők meg csak kullogjanak utánuk. Aztán az első világháborúval, a nők tömeges munkába állásával valami nagyon megváltozott. Ma már több nő jár egyetemre, mint férfi, ami a felsővezetők számában (még) nem képeződik le. De a hangsúly a MÉGen van, mert úgy vélem, se a matriarchiális, sem a patriarchiális társadalom nem nyújtja azt, amiért az ember valóban a földre született. És mi az? Hogy megmutathassa mi van benne, képességeinek, tudásának, vágyainak megfelelően élhessen. Sokszor van az, hogy meg kell tapasztalni az ellenpontokat, hogy megérezzük, milyen az arany középút. És az semmiképp nem az egyik nem istenítése, a másik elnyomása. Az arany középút az egyenlőség, mégpedig a LEHETŐSÉGEK EGYENLŐSÉGE. És ezt teremti ez a század, ezt teremtjük mi, akik benne élünk. Ha valaki sok gyermeket szeretne és otthon lenni velük, az tehesse, de lehessen valaki nagy vezető is, nemtől függetlenül, képességek alapján.

Nem van attól vagy nő, hogy van két melled és az mekkora. Nem a tűsarkú teszi a nőt, bár elismerem, egészen szexi tud lenni. Nem attól vagy nő, hogy van 3 gyereked vagy egy se. Egyenlőség kora, vallom, de fontos ezzel párhuzamosan hangsúlyoznom valamit és erre engedjetek meg egy családi példát: nálunk a nagymamám a családfő, rengeteget dolgozott és dolgozik még ma is, 80 felett. Valahogy nálunk úgy alakult -a nagypapám szabadabb időbeosztásának köszönhetően- hogy ő vásárolt be és sok házimunkát is végzett. A Mamámnak fogalma se volt, mennyibe kerül akár egy kiló kenyér, mert ezeket nem ő intézte. De valahogy minden működött a maga természességében, sose volt az, hogy a Papám kevésbé érezte magát ettől férfinak. Ez pedig a Mamámon múlt, mert nem győzte hangsúlyozni, az, hogy van és segít ilyenekben is, az mennyit számít. Sokszor dicsérte és köszönetet mondott neki. Egyensúly volt, úgy, hogy ha "klasszikusan" vesszük, felborultak a szerepek. A Mamám megtalálta azt, hogy a női lágysággal, finomsággal, gesztusokkal hogyan tartsa meg a Papám férfiként, úgy, hogy világ életében többet keresett. Nem ez számított.

És hogy mit is akarok ezzel mondani? Nem kell választanod a kedvesség és a határozottan irányítom az életem között. Nem kell leküzdeni semmit, vagy megküzdeni valakivel. Egy női vezető lehet, hogy más, mint egy férfi, de a más nem szinonímája a jónak vagy a rossznak. Akkor jön el az igazi egyenlőség, amikor már nem küzdünk, hanem a lehető legtermészetesebb, vagyok, aki vagyok, kiteljesedhetek. De az egyenlőség nem jelenti azt, hogy ugyanolyanoknak kell lenni. Ünneplem hát, hogy mi nők sokszínűek vagyunk. Ünneplem, hogy nőként bennünk van a lágyság, a gondoskodás és teremtés képessége. Teremtsd hát meg magad és éld a szivárvány minden színében!

Boldog nőnapot!

Párvy Patrícia, Body&Mind Coach, www.parvypatricia.com

Nőnap margójára Tovább